На 31 октомври 2010 г. в 10:30 часа в Лантерн център в Дъблин, Ирландия, под звуците на химна на Св.Св. Кирил и Методий беше открито тържеството на учениците от училище „Азбука”, по случай националния празник 1-ви ноември, Денят на народните будители.
Г-жа Татяна Аданова, Директор на училището, откри тържеството с кратко въведително слово и даде думата на официалния гост, доц. д-р Ели Бояджиева, лектор по български език в Тринити колеж в Дъблин. Доц. Бояджиева представи историята на празника, както и значимостта и подвига на дейците и строителите на българското национално дело.  Почетен гост на тържеството беше и г-жа Росица Виделова, Консул на РБ в Ирландия.
Учениците от първи, втори, трети и шести клас, както и родители и гости с удоволствие и национална гордост гледаха подготвената презентация и включените в нея стихове от „Епопея на забравените” от Иван Вазов, които децата от 3 и 6 клас преставиха с много чувство. Отдадена бе почит към всички далечни и близки дейци, строили със слово, дело и личен пример българската духовност, държавност и култура: Светите седмочисленици, сред които и равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, преподобният Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Георги Сава Раковски, Георги Бенковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски и Иван Вазов. Децата бяха добре подготвени и тяхното кратко представление беше силно аплодирано от родители и гости на тържеството.
Денят продължи с учебни занимания и почерпка поднесена в междучасието за всички ученици.