За училище “Азбука”,
гр. Дъблин

Училището ни отвори врати в началото на учебната 2008/2009 година. В последствие бе създаден Българският образователен и културен център в Ирландия (БОКЦИ). Целта на БОКСИ е да подкрепя функционирането и утвърждаването на училище „Азбука”. Училището e продължител на традициите на съществувалото до 2005 г. училище “Аз съм българче”.

Какво Предлагаме:

 • Занятия за деца от детска група – 4г. до 12-ти клас.
 • Часове по български език, литература, история и география по програми на МОН.
 • Квалифицирани и мотивирани преподаватели с многогодишен опит в български и ирландски училища.
 • Подготовка за Leaving Certificate по български език от хабилитиран преподавател от СУ “Климент Охридски“ и Тринити колидж.
 • Отбелязване на български празници и традиции: Коледа, Баба Марта, 24 май и др.
 • Забавни извънкласни дейности по танци, арт и др.
 • Успешно онлайн обучение през периода на пандемията.
 • Организирани дейности за родителите.
A small icon of school supplies showing a folder, a pencil, an eraser and a notebook.

Какво сме постигнали?

От самото начало в училището се учат около 20 деца от български и смесен произход на възраст от 3 до 12 години. Техните преподаватели са специалисти с висше педагогическо образование и тази традиция да работи с професионалисти продължава и днес.

През 2009 г. училище “Азбука” кандидатства за пръв път по програмата на МОН “Роден език и култура зад граница”. Благодарения на програмата училището получи допълнително финансиране на своите дейности в размер от 80% от годишните си разходи. Това позволи да се намали размера на учебните такси и да се увеличат предлаганите учебни програми, като се включи и История на България.

От тогава насам

 • Над 500 ученици са били обучавани в училището.
 • Издадени са над 1,000 удостоверения за завършен клас.
 • Над 70 ученици успешно положили изпит по Leaving Certificate за Български език.
 •  Успешно са приключни два международни проекта по програма „Еразъм“ на Европейския съюз.

Нашите Невероятни Учители

Радостина Стефанова

Радостина Стефанова

Нашият училищен ръководител

Образование: Бакалавър „Специална педагогика“ специализация Логопедия, в ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив. Магистър”Психология” към Великотърновски университет “Св.Св. Кирил и Методий”.

Допълнителни квалификации: треньор по народни танци, акробатични рок енд рол, гимнастика и зумба. Учител по български език и литература на подготвителна група в българско училище “Азбука”, Дъблин от 2012г до 2014г 2009 – открива собствен клуб и Студио по танци в Дъблин. Учител по танци и хореограф повече от 10 години. Преподава на деца от различни възрастови групи.

Най-големият знак за успеха на един учител е да може да каже “Сега децата работят сякаш не съществувам.” Мария Монтесори

Екатерина Георгиева Николова-Илиева

Екатерина Георгиева Николова-Илиева

Учител

Образование: ВТУ „Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново Филолог – специалност руски език и литература. Втора специалност – история Qualifications Recognition – Ireland – Level 8.

Професионална квалификация: Тракийски университет – гр. Стара Загора учител по английски език V – XI клас

Професионална реализация: Дългогодишен преподавател по английски и руски език и история, както и класен ръководител на ученици в гимназиален курс на обучение IX – XII клас. Автор на: 1. Образователен проект по направление „Роден език зад граница“ на МОН-България „Аз говоря български“ 2. Методическо ръководство за преподаване на български език като втори.

Димитър Камбуров

Димитър Камбуров

Преподавател по български език от 8-ми до 12-ти клас.

Доцент по литературна теория към едноименната катедра на Факултет по славянски филологии на СУ. Автор на: Явори и клони, изд. Фигура, София, 2003; Българска лирическа класика, изд. Просвета, София, 2005. Съ-редактор заедно с Ирина Новикова на Men in the Global World: Integrating Post’Socialist Perspectives, Kikimora Publications, Aleksanteri Institute, Helsinki, 2003, ISBN 952-10-1308-7; с Мария Василева на Pro Art/ Арт Про, Алтера, София, 2007; с Михаела Харпър на Bulgarian Literature as World Literature, Bloomsbury Publishing House, New York, 2020.

От 2014 е български лектор в Тринити колидж, Дъблин, Ирландия, както и учител по български език и литература в училище “Азбука” в същия град. Преподавател по български език от 8-ми до 12-ти клас.

Винаги съм се преживявал като учител по четене, все едно на какво равнище съм преподавал. Академичният ми опит ми помага да разширя духовния хоризонт и общата култура на гимназистите, да ги потопя в многообразието от изказни и изразни възможности на българския език и да ги науча да четат, проумяват и разграничават какво уж и какво всъщност казват всякакви видове текстове.

Борянка Найденова-Марова

Борянка Найденова-Марова

Учител

Образование: Великотърновски университет “Св. св.Кирил и Методий” специалност бакалавър по Информатика с правоспособност за учител по Информационни технологии -2002 г. Магистратура Компютърна Мултимедия – 2003 г. Професионална квалификация Английска филология към Великотърновски университет “Св. св.Кирил и Методий” – филиал Плевен – 2007 г.

Професионална реализация: От 2004 до 2007 – учител по информатика и инф. технологии в Гимназия с преподаване на чужди езици град Плевен, където преподава на ученици от 4 до 12 клас. Учител на английски на деца от 1-4 клас училище “Вела Благоева“, Велико Търново Quality Assurance Specialist в софтуерна фирма.

Дейности: „ Като родител на 3 деца станах част от родителски кооператив “Слънчева пътека” – алтернатива на детските градини, в която родителите са главни действащи лица. Там, заедно с други майки, имах възможност да обучавам и да се занимавам с отглеждането на деца от 2 до 6 години по метода на Мария Монтесори.“

Мото: „Всеки човек има неопределено количество потенциал и енергия която ‚ ако му се даде шанс да разгърне ще постигне лесно това за което мечтае.“

Галина Вълчева Василева

Галина Вълчева Василева

Учител

Образование: Институт за детски и начални учители „ Тина Киркова ” гр.Добрич.

Професионален опит: Учител в детски градини (2,5-6г.) , Учител начален курс. Целенасочена и мотивирана личност. Работи с деца от различни възрастови групи и техните родители, притежава широк спектър от качества, които са ценни и полезни за работата на един учител. Работи успешно в екип, иновативна и креативна личност готова да отговори на предизвикателствата на съвременното образование. Позитивна и енергична. Компютърна грамотност. Владее руски език и начално ниво на английски език. Свири на музикални инструменти, рисува, комуникативна, адаптивна и креативна.

„Обичам работата с деца и ѝ се отдавам изцяло и безрезервно.“

Джейлян Енева

Джейлян Енева

Учител

Образование: Бакалавър „Специална педагогика”, специализация за деца с увреден слух Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, гр. София.

Магистър „Предучилищна и училищна педагогика” към Югозападен Университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград.

Магистър „Детско-юношеска и училищна психология” към Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, гр. София.

Практика като възпитател в училище за деца с увреден слух „Дечо Денев” гр. София, като начален учител и училищен психолог в училища в гр. София. Практика с деца в предучилищна възраст в гр. Благоевград.

Мото: „ Никога не забравяме това, което научаваме с удоволствие.” – Алфред Мерсиер

Айля Мустафова

Айля Мустафова

Учител

Образование: ВТУ “Св.Св.
Кирил и Методий” – гр.Велико Търново
Бакалавър “Френска филология с квалификация втори чужд език – английски”, 2008 – Human Resources-Ballsbridge College of Further Education-Dublin, Ireland.

Професионална квалификация: Учител по френски език и частен учител по френски език на кандидат- студенти и гимназисти.

За мен като майка и като учител, децата са щастие и предизвикателство.

Мото: “Най-добрият начин да направим децата добри е като ги направим щастливи”

Дориана Боева

Дориана Боева

Учител

Образование: Магистър Детска и Начална педагогика, СУ ”Климент Охридски”.

Професионална реализация: Целият ми 40 годишен стаж е педагогически. Директор на Детска градина, Старши учител, Учител в занималня: 1-6 клас.

За мен да си учител не е работа, а вътрешна необходимост, любов към децата, призвание и удовлетворение!

Семиха Билгили

Семиха Билгили

Учител

Учител по Български език и литература и Изобразително изкуство. Завършила образованието си в ПУ “Паисий Хилендарски„. Дългогодишен опит в преподаването на Български език като чужд език.

Допълнителни квалификации и сертификати : “Преподаване на български език в чуждо езикова среда “, “Speech and language therapy assistant” (Логопедия- асистент) – Pearse College, Dublin.

„В ерата на науката и знанието,когато изкуственият интелект навлиза във всяка сфера на нашия живот, наша отговорност и висша цел е да помогнем на децата да станат духовно силни личности, възпитани с доброта и хуманност, да се превърнат в личностти с идеали. Децата са най-ценното нещо в нашия живот,те са нашето бъдеще. Всяко дете е едно чудо и има силата да промени света. Задачата на учителя е да променя методиката си за да достигне до всеки ученик. Вярвам,че заедно можем всичко!“

Свържете се с нас:

+353 85 275 8687

3 + 14 =