Home / Обяви / 24 май – нашият празник в Дъблин
single

24 май – нашият празник в Дъблин

Нашите УченициКазваме, че 24 май е най- светлият празник в българския календар. Всеки от нас го свързва с различни спомени – с първата прочетена книжка, с първата учителка, с първите приятели в училище. Това е празникът , който винаги ще грее в душите ни,  ще топли сърцата ни и ще ги събира, независимо къде сме разпилени по света.

Далеч от родината, той връща чувството за хармония, за българското в нашето ежедневие. Това желание за съхранение на традициите вдъхновяваше ученици и учители по време на подготовката и провеждането на празника по повод 24 май в българското училище” Азбука, Дъблин. Той беше организиран от Българското училище” Азбука”, Българския Образователен и Културен Център в Ирландия иПосолството на Република България, Дъблин.

Начало на празника даде словото на посланик Бранимир Заимов. Той каза , че имаме двоен повод за празник – празника на българската просвета и култура и края на учебната година. Също така ни напомни исторически факти за създаването на българската азбука. След него от името на ирландското училище, чиято сграда помещаваме, поздрав поднесе директора на училището г-н Джери Мууни.

С празника ни поздравиха и Татяна Аданова, председател на БОКЦИ, а думите на директора на училище “Азбука”  – Зорница Гоган ни развълнуваха и трогнаха със силата на въздействието си.

С всеучилищният химн “Върви народе, възродени” започна програмата подготвена от малки и големи ученици на училище “Азбука”. Вълнението при изпълнението на тази толкова българска песен накара сърцата да туптят по-бързо, а очите да се изпълнят със сълзи. Най- развълнувани бяха първолаците, които с емоционалното си изпълнение заслужиха овациите на публиката. Едни след други на сцената излизаха най-малките слънца – детската група, второкласниците, които бяха подготвили с много любов и старание стихчета за 24 май. Ръченицата в изпълнение на танцовия състав, накара всяко българско сърце да трепне в ритъма на неравноделния такт. Учениците от 5,6,7 смесен клас ни припомниха стиховете за Св. Св. Кирил и Методий от Константин Величков и “Българският език” от Иван Вазов. Насладихме се на богатството на българския език , чието въплъщение беше стихотворението на Ленард Аданов “Ако можех…….” В деня на българското слово, в деня, в който всички се прекланяме пред неговата сила и емоционално въздействие 3 и 4 клас решиха да дадат воля на въображението си. Те най-много обичат предизвикателствата и затова помечтаха на тема: ‘Ако можех … ‘

Креативността и ентусиазмът на всички победители в конкурса “Ако можех…. ” бяха отличени от Радост Василева- председател на журито на конкурса, която връчи наградите.

И дойде най-важният и вълнуващ момент за всички ученици – връчването на удостоверенията за завършен клас от Посланика на Българското посолство в Ирландия н. пр. Бранимир Заимов. Неизразимо беше огромното вълнение и радост на първокласниците, които получиха удостоверенията за отличен успех, на своите отлични оценки се радваха и останалите ученици. Снимки запечатаха вълнуващия момент.

Специална благодарност към учителите прозвуча от името на всички ученици. Те благодариха за търпението, себеотдадеността, за търпеливостта, неуморността на учителите, за това че всяка минута в час е била урок по родолюбие.

Празникът приключи с поздрав от клуб за народни танци “Чемшир” от гр. Арма, Северна Ирландия, а след това се завъртяха кръшни български хора, в които се включиха малки и големи. Така приключи нашият празник на българската просвета и култура.

И ако сме успели да посеем зрънцето на знанието и любовта към българския език и българската традиция у нашите ученици, ако сме създали спомен, който ще остане завинаги в душите и сърцата им значи нашата просветителска мисия далеч от родината, е изпълнена и нашите усърдия не са били напразни.

Автор: Мариана Монир

1 клас
1 клас – Учител – Мариана Монир

 

1 и 2 клас Туламор
1 и 2 клас Туламор – Учител – Кремена Чинова
Клуб "Родна Реч"1
Клуб “Родна Реч”1 – Учител – Дани Смит
Клуб "Родна Реч"2
Клуб “Родна Реч”2 – Учител – Цветанка Радева
2 клас
2 клас – Учител – Петя Сейменова
3 и 4 клас
3 и 4 клас – Учители – Зорница Гоган, Петя Ангелова – Кируан
5,6 и 7 клас
5,6 и 7 клас – Учител – Милена Ковачева
8 и 9 клас
8 и 9 клас – Учител – Алина Радева

14259035452_7d62c59ce6_o

Нашите Учители
Нашите Учители
Нашите Учители
Нашите Учители

 

Благодарим!
Благодарим! Г-жа Татяна Аданова, председател на БОКЦИ и г-жа Зорница Гоган – Директор на училището

 

Нашият Посланик н.пр. Бранимир Заимов и г-жа Зорница Гоган
Нашият Посланик н.пр. Бранимир Заимов и г-жа Зорница Гоган
Клуб за народни танци "Чемшир", Арма, Северна Ирландия
Клуб за народни танци “Чемшир”, Арма, Северна Ирландия
Клуб за народни танци "Чемшир", Арма, Северна Ирландия
Клуб за народни танци “Чемшир”, Арма, Северна Ирландия
Клуб за народни танци "Чемшир", Арма, Северна Ирландия
Клуб за народни танци “Чемшир”, Арма, Северна Ирландия
Всички танцуваха
Всички танцуваха
Всички танцуваха
Всички танцуваха
Всички танцуваха
Всички танцуваха

 

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.