Празникът на българската просвета и култура – 24 май! Отбелязваме тази дата , за да изкажем благодарността си към святото дело на двамата братя Кирил и Методий, за това , че са ни дарили с четмо и писмо и „ний букви да четем!“
Малко народи ознаменуват с празник своята писменост и култура. Затова България е уникална, не само със своята природа и красота, но и с това , че народът ни носи този непресъхващ стремеж за знание и самоусъвършенстване.
Какво е за нас 24 май­? Това е празник, който кара да затрепти всяко българско сърце, когато чуе химна на Братята Кирил и Методий. Казват, че това е най-българският празник. Да, това е така, защото той е единственият, който ни обединява като нация! Защото българският народ вярва в зананието и в магическата мощ на писаното слово.
Негови посланици тук в Ирландия са нашите деца, учениците от БУ „Азбука“. 
Въпреки необичайното време  и съобразявайки се с изискванията на пандемичната обстановка в страната ние успяхме да отпразнуваме тази бележита дата от календара!
Специален гост на нашето тържество беше Посланикът на Република България в Ирландия – г-жа Гергана Караджова, Гергана Моран – Зам. Председател на БОКЦИ.

С поздрав към децата се обърна Посланикът на Р България.
Приветствени думи към ученици, деца и родители отправи и Гергана Моран.

„Сега в края на учебната година, когато празнуваме, можем спокойно да кажем, че ние преминахме през нея с много усмивки и щастливи моменти прекарани заедно в класната стая и пред компютрите, защото, вие деца, бяхте нашето вдъхновение.“ – каза г-жа Мариана Монир в своето приветствие към учениците.

Мариана Монир Директор на училище Азбука

Тя благодари на Управителния съвет на БОКЦИ и на родителите за всеотдайността и подкрепата във всеки един момент, готовността за съвместна работа, заедно в името на общата кауза – развитието на БУ „Азбука“.
Последва химнът на братята Кирил и Методий в изпълнение на 2 и 3 клас.


Най-развълнувани бяха децата от ДГ, които за първи път празнуваха 24 май в училище. Рецитирайки стихчета посветени на празника те зарадваха  публиката със зананията си по български език. А колко артистични бяха при пресъздаване на народната приказка “Дядо вади ряпа“!

Заслужените аплодисменти извикаха искрени усмивки на детските лица. Програмата им завърши с веселото хорце по песента „Лаленце се люлее“.

Първокласниците изненадаха с вдъхновените си декламации на любимите стихотворения „Аз съм българче“ и „Родна стряха“. Първи удостоверения за завършен клас им връчи г-жа Гергана Караджова.
Освен заслужените удостоверения, всички деца получиха новия годишен албум.
Сърдечни благодарности на семейство Аданови, които изцяло организираха, изготвиха и финансираха неговото издаване. Таня, Мариян Благодарим Ви за любовта и добротата, които носите в сърцата си!
Напускайки залата, първокласниците отстъпиха място на 4, 5, и 6 клас.
Техният ентусиазъм и желание да усъвършенстват родния език намериха израз в артистичната декламация на стихове посветени на празника. А с песента „За моята слънчева България“ те накараха всички да запеят и пласкат в ритъм с мелодичното изпълнение.
Но изненадата на деня беше драматизацията по народната приказка „Тримата братя и златната ябълка“ представена от 2 и 3 клас. В ролята на  разказвачи се въплътиха ученици от 5 клас.

Артистичността и ентусиазмът на малките участници завладяха публиката и тя следеше с интерес развитието на действието независимо от факта, че краят на произведението беше известен на всички. Заслужените аплодисменти бяха наградата за малките артисти, чиито възторжени усмивки показваха колко са щастливи от зрителското внимание и оценка.
В деня на българското слово, когато се прекланяме пред неговата сила и емоционално въздействие, креативността на всички участници в конкурса „Какво е за мен България?“ беше отличена от Светослава Барабашка – председател на РС и председател на журито.

Посланикът на Р България – г-жа Гергана Караджова удостои участниците в конкурса организиран от посолството с грамоти.

Специална благодарност към учителите с букети цветя изказаха БОКЦИ и нашите ученици, а празникът приключи с кръшно българско хоро изпълнено от групата за народни танци, водена от Росица Станева.

Така завърши нашият празник на българската просвета и култура.
Нашата мисия като учители и просветители е не само да учим децата на български език, а да изграждаме любов към традициите на народа ни, да създаваме спомени от тези празници, които да останат завинаги в душите и сърцата им. И ако това се случи, значи, че нашите усилия не са били напразни.

Tекст:
Мариана Монир