В 18 часа на 11 май, 2018 година се събрахме в The Bandstand in the Phoenix park, за да танцуваме заедно под звуците на „Празнична сюита“. В този ден над Ирландия преминаваше поредната атлантическа буря – с пориви на вятъра до 100 км/ч, силен и проливен дъжд и почти зимни температури. Ситуацията беше наистина критична и почти бяхме изгубили надежда, когато около 15 часа вятърът постепенно утихна, дъждът спря, облаците се разпокъсаха и дори слънцето се показа.

 

Мястото, на което се събрахме – Phoenix park – е всъщност туристическа атракция в Дъблин, паркът е най-големият в Европа и в него (и точно до мястото на флашмоба) се намира друга голяма туристическа атракция – зоологическата градина. Поради тази причина с нас на хорото се хванаха и танцуваха не само ирландци, но и французи, норвежци и белгийци.

 

С помощта на Посолството превозихме уредбата от сградата на училището до мястото на инициативата, за да озвучим събитието. Музиката се чуваше надалеч и беше много приятно да посрещаме любопитните ирландци и туристи и те с желание се присъединяваха към нас на хорото.

 

В събитието се включиха около 60-70 ученици и родители от училището, а около 20-30 бяха представителите на българската общност, които не са свързани с училището. На флашмоб инициативата присъства и нашият Посланик – Бранимир Заимов, а също и служители от Посолството.

 

Проведохме конкурс за най-добър хороводец, като за целта бяхме подготвили и зазвучаха различни видове хорА.

 

Като съпътстващи инициативи проведохме конкурс за рисунка и пано на тема „Розите на България“, на училищно ниво, а също така урок – презентация в 5-6-7 клас  – за фолклорните области на България, характерните за тях носии и хорА; презентация 1- 4 клас за значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий за българската писменост, културна история и национална принадлежност.

 

Получи се един невероятен празник на българския фолклор, танц и българския дух. Определено смятаме инициативата за уникална, сближаваща, силно зареждаща и спомагаща за поддържането на българския дух. Всички присъстващи споделиха колко прекрасно са се почувствали, а също и това, че са ни нужни повече и още такива инициативи.

видео 

 

Share this: