Цел на фестивала: Детските фантазия и способност за уникално възприемане на света да бъдат насочени към създаването на оригинални творби, които да заредят медийното пространство с нови идеи и привлекателност.

Всички изпратени сценарни текстове ще бъдат оценявани от детско и професионално жури.
Авторите на отличени 20 сценария , ще могат да продължат работата по драматургичното усъвършенстване на текстовете. Това обучение ще бъде безплатно и ще се проведе от компетентни специалисти. Осъществяването му ще бъде виртуално, чрез видеоконферентни връзки. Тази образователна форма за първи път ще се проведе в България и ще осигури възможност за контакт с децата, независимо от тяхното местоживеене.

По време на обучението класираните проекти ще бъдат доразвити. Професионално и детско жури отново ще определи, кои от тях да бъдат заснети. Следващият етап от обучението предвижда запознаване с производството на телевизионно предаване или филм, придобиване на основни познания по режисура, актьорско майсторство, операторско майсторство, монтаж.

Най-важният етап е участието на децата в процеса на реализиране на собствените им сценарии. Отново под ръководството на съответните специалисти те ще участват в процеса, ще имат възможност да опитат сами да го ръководят.

Реализираните творби ще бъдат показани на заключителен форум, където ще бъдат раздадени награди. Финалната изява също ще осъществи по идея на деца, които ще участват и в нейното осъществяване като сценаристи, режисьори и актьори, редом с екипа професионалисти. Така играта, детската изобретателност и инициативност ще дадат знак върху всички етапи на фестивала „Арлекин”!

За регламента и повече подробности .

Срок: 30 ноември 2010 г.