Има ли нещо по-хубаво от традициите? Нещо,което да стопли сърцето на човек, който е далеч от родната земя?Да се събере с другари, да поговори най-милия за сърцето език. Едва ли има…!

Училище „Азбука“  е едно от кътчетата, съхраняващи българщината, тук на зеления остров в Република Ирландия. Вече 12 години всяка последна учебна седмица на месец февруари рамо до рамо няколко поколения български емигранти се събират и изработват традиционните бяло-червени мартенички.

Работилницата отвори врати в 11:30 часа на 29 март.Развълнувани и с треперещи от вълнение ръце, учениците от детска група, първи клас та чак до дванадесети сплитаха сръчно бяла и червена прежда. Разнообразието беше голямо – Пижо и Пенда, различни гривни, пискюли, халки, прилежно украсени с мъниста и копчета за малки и големи.

Във всяка класна стая се чуваха смях и веселие. Баби, майки, бащи, малки братчета и сестрички майсторяха коя от коя по-красиви мартеници. Разбира се, по стар обичай имаше  и скъпи гости. Тази година семейството на уважавания консул на Република България в Ирландия Росен Спасов посети стая номер 3 на първокласниците, с които обмениха техники за изработване на мартенички и легенди за Баба Марта.

Баба Марта отново зарадва децата ни, а нейна помощничка стана прекрасната ѝ внучка. Те посетиха работилницата, закичиха за здраве всички участници в тазгодишното мероприятие и пожелаха здраве и щастие на всяко българско семейство.

Най-накрая мартеничките бяха грижливо прикрепени към специално създадена за събитието картичка, от която надничаше любимо българско стихче на Йордан Стубел.

Уморени, но щастливи, нашите сънародници се разходиха из коридора преди тръгване, за да се насладят и купят по нещо красиво от изложените на благотворителния базар мартенички.

Тескт: Валентина Лазарова

Фотограф: Ивайло Петров