В прекрасния слънчев, все още февруарски ден, ученици, техните родители и много гости участваха във вече традиционната ‘Работилница за мартенички’, организирана от Българския Образователен и Културен Център в Ирландия и Българско Училище ‘Азбука’.

Децата бързаха да заемат местата си зад своеобразните кътчета за работа, където организаторите бяха подредили кълбенца с бяла и червена прежда, и разпалено обсъждаха с приятелчетата си мартеничките, които ще изработят за вече също традиционния конкурс за ‘Най-хубава мартеница’.

С добре дошли най-напред поздрави присъстващите директорът на Българското Училище, г-жа Зорница Гоган. Тя сподели радостта си от това, че отново сме се събрали, за да почетем една толкова древна традиция. Гордостта си от това, че имаме възможност да предадем на децата си това, което нашите майки са наследили от техните майки, и така, дори и в Дъблин, да поддържаме жива българската традиция – да се закичим с мартенички в първия ден на месец март.

Последва изпълнение на най-очарователните ученици на Българското Училище – най-малките дечица от подготвителната група. Те изпяха любимата на всички песничка за мартеничките – бели и червени, с които с радост се кичим и си пожелаваме здраве и успех.

След това към всички присъстващи се обърна и Посланикът на Република България в Република Ирландия – г-н Емил Ялнъзов. Той отбеляза очарователната, задушевна атмосфера в залата, прекрасното настроение, и нетърпението и желанието на децата да изработят най-хубавите мартенички. Поздрави всички в залата, и в духа на задаващия се празник пожела на всички българи много здраве, много добър късмет и много успехи. След това обяви и старта на работилницата.

Истинско оживление настана в залата! Малките ръчички сръчно увиваха бели и червени конци, нижеха мъниста, преплитаха бяла и червена вълна, творяха …, а усмивките не слизаха от лицата им. В един такъв радостен момент, пристигна и още една изненада – в залата влезе Баба Марта. Децата я посрещнаха с радостни викове, а тя ги поздрави и закичи всяко дете с мартеничка.

След края на работилницата за журито предстоеше тежката задача да отличи най-добрите мартенички, а за децата следваше поредната, този път ‘сладка’ изненада – огромна торта в бяло и червено, любезно предоставена за почерпка на децата от семсйство Таня и Иван Иванови от Мулингар. Какво по-хубаво от това! Да се събереш с приятели и любими хора, да сътвориш нещо красиво, и да се почерпиш сладко с великолепно вкусна торта! Щастливи и доволни бяха децата ни!

Тогава дойде ред и на наградите! Мартеничките – от хубави, по-хубави – и журито взе решение да отличи всички деца, участвали в конкурса! Радостно грееха личицата на децата ни, когато получаваха наградите си – пъзели, тетрадки, книжки. Щастливи бяха и всички родители и гости, защото отново се събрахме – по български, и отново – донесохме толкова много радост за децата ни, че просто си струва!…

Вижте повече от Работилницата за мартенички в YouTube.

bTV Новините – секция „Аз, репортерът“ , 28.02.2012

bTV Новините – репортаж, излъчен в обедната емисия на 28.02.2012 г.

Автор: Зорница Гоган