Home / Разни / Отбелязахме най-българския празник – 24-ти Май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура”
single

Отбелязахме най-българския празник – 24-ти Май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура”

Този празник винаги ме вълнува! Заради неговата еднозначност! Заради неговата неоспоримост и заради това, че обединява, а не разделя! Защото ни кара да се чувстваме значими като нация. Защото, кой народ има празник на своята писменост и гради своето самочувствие на различността? Различна азбука, нестандартно мислене и неподчинение на избрани модели на поведение и статукво. Винаги искаме да излезем от матрицата и да сме по-интересни за себе си, за околните и за света. Еднаквостта ни убива и не е нашето нещо, не е нашият начин на съществуване.
Това е друг поглед към празника, без патетика, но с много любов!
С много любов и ентусиазъм беше зареден празничният ден на 21.05., посветен на братята Кирил и Методий в БУ „Азбука“.
Гости на нашето тържество бяха представители на Посолството на Р България в Ирландия – консулът г- н Росен Спасов , Антони Переновски, служител в посолството.

То започна с приветствия на гостите към българската общност от г-н Спасов, г-н Мариян Аданов – председател на БОКЦИ, Мариана Монир, директор на училището. Те поздравиха учениците с празника и им пожелаха една весела и усмихната ваканция. Мариана Монир благодари на родителите за тяхната вярност към българското училище“ Азбука“, за това че не забравят своите корени и предават българските традиции на своите деца.
Последва програмата , която учителският екип подготви за своите гости.

ДГ , с учител Валентина Христова Иао и ръководител Росица Станева , изпя заедно с първи клас „Щъркел шарен дългокрак“. Последваха още две песни на малките ученици – „Песничка за буквите“ и „Помниш ли Янке“. Драматизацията „Житената питка на 1ви клас, “, с ръководител Боряна Марова, предизвика много усмивки и аплодисменти от страна на публиката. Г-н Росен Спасов връчи на развълнуваните деца удостоверенията за завършен 1ви клас.

Втори клас, с класен ръководител Радостина Стефанова, изненадаха зрителите с танц с обръчи и топки под звуците на песента „Българка“. Малките танцуващи звездички очароваха публиката с изпълнението си и заслужиха овациите й.
А учениците от трети и четвърти клас, участници в драматичния кръжок с ръководител Таня Минева се учат на любов към българския език, обичат българските народни приказки и с радост се превъплъщават в храбри герои, принцеси и рицари.
Те представиха пиесата„Непослушният вятър и момчето“, драматизация по едноименното произведение на Ран Босилек.

Учениците от 5ти клас с ръководител Мариана Монир бяха подготвили нестандартна програма – „Телевизионно предаване от студиото на БУ „Азбука“.
Забавните интервюта и закачки към публиката донесоха аплодисменти за малките артисти. В предаването „Музикална кутия“ прозвуча музика на Сия, а танцьорските умения на момичетата предизвикаха овациите на родителите

Мисли за празника споделиха учениците от 6ти и 7ми клас, с класен ръководител и учител по история, Екатерина Илиева, които ни запознаха с житията на братята Кирил и Методий и похвалните слова на Климент Охридски.

“Моите спомени и мечти за България “- това беше темата на училищния конкурс. И тази година имаше много участници, както и прекрасни творби. Госпожа Мариана Монир – директор на училище „Азбука“обяви имената на наградените участници.
Последва раздаването на удостоверенията за завършен клас на гимназистите от БУ „Азбука“.

Последва раздаването на удостоверенията за завършен клас на гимназистите от БУ „Азбука“.

В края на тържеството, на сцената бяха поканени любимите учители.
Изказаха се благодарности за всеотдайния им труд, за грижите, които полагат за учениците през цялата учебна година, за техните усмивки, търпение и отзивчивост.Прозвучаха пожелания за здраве и сили, за да продължават все така неуморно и уверено да учат и вдъхнявяват децата от БУ „Азбука“.


Празничната програма приключи с приповдигнато настроение. В залата се изви кръшно българско хоро на родителския танцов състав „Ритъм“ с ръководител Роси Мийхан, към което се присъединиха много от присъстващите гости в залата.

Мариана Монир
Училищен ръководител на БУ “Азбука”Дъблин

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.