Home / Разни / Отбелязахме деня на народните будители
single

Отбелязахме деня на народните будители

📚🇧🇬Ден на народните будителиНа 21-ви октомври в българското училище „Азбука“ гр. Дъблин по традиция бе отбелязан Денят на народните будители.

📚🇧🇬Празникът започна с тържествена реч и приветствие на училищния ръководител г-жа Радостина Стефанова към всички учители, ученици, родители и приятели на училище „Азбука“. Официални гости на тържеството бяха Посланикът на Република България в Ирландия г-жа Ваня Андреева-Малакова и консулът г-жа Татяна Караджова. Поздравително слово към учениците и родителите отправи госпожа Малакова, като отдаде своята почит към всички онези будители и просветители, които през вековете са давали и дават приноса си за запазване и издигане на българската духовност и култура. Тя завърши речта си с благодарност към всички учители – съвременни будители, които продължават с възрожденски порив да създават, да творят и да дават знания.

📚🇧🇬Последвалото Ботево стихотворение „Майце си“, чудесно прочетено от третокласника Радослав Генов, ни върна към духа на поборниците за свобода, чиято жертвоготовност е брънка в историческите събития, довели до Освобождението на България.

📚🇧🇬Сборната певческа група от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас вдъхнови всички присъстващи със своето изпълнение на песента „Ден на будителите“, а кръшното Еленино хоро на танцьорите от 7-ми и 8-ми клас предизвика шумни ръкопляскания в ритъм с народната музика.

📚🇧🇬На тържеството бяха прочетени три есета, посветени на българските просветители. Госпожа Екатерина Илиева говори за просветителското и героичното минало на нацията, а дванайсетокласникът Йоан Переновски умело свърза това минало с делото на съвременните писатели и поети. В заключение доц. Димитър Камбуров обобщи двете линии със своите размисли върху неделимостта в мисиите на просветители и революционери.

📚🇧🇬Живо доказателство за силата на българската родова памет бяха думите на госпожа София Доминика, 🇧🇬🇧🇬родена и израснала в семейството на бесарабски българи в Република Молдова.В естествен завършек на празника се превърна пайдушкото хоро, в което бяха увлечени не само танцьорите на училището, но и техните родители и учители.В ден като този нека обърнем поглед назад към своето минало, да се вдъхновим и просветлим, за да научим и предадем на децата си колко е важно да вярваш в родината и героичните си исторически корени.Честит празник!

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.