BP9A0519

На Коледа се случват чудеса!

Коледа наближава. Най-хубавият и нетърпеливо чакан празник. Всичко изглежда толкова приказно и вълшебно. Големи и деца с трепет в сърцата чакат да зазвънят коледните звънчета. А под елхата са наредени безброй жадувани подаръци, за които се е погрижил добрият Дядо Коледа.

Толкова добрина, красота, светлина и топлина има само по Коледа. Веднъж в годината, точно на този празник, знаем, че се случват чудеса. И нашето чудо се случи! Един великолепен ден-14.12.13г.,ще остане незабравим за децата, родителите и гостите на Коледното тържество на българското училище“Азбука“в Дъблин, Ирландия.

Събрахме се в уютната зала Comhaltas, 32 Belgrave Square S, Dublin. Наши гости бяха Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Ирландия г-н Бранимир Заимов, българският Консул г-н Росен Генчев, г-жа Татяна Аданова, председател на БОКЦИ и не на последно място родители, приятели и роднини на децата от училището.

Посланик Заимов сърдечно поздрави българската общност за предстоящите празници. След него, нашата Директорка Зорница Гоган, откри с мили и топли думи към всички присъстващи, дългоочакваната Коледна програма, която с много любов бяха подготвили учениците от всички класове в българското училище.

Най-напред, в ритъма на ръченицата, на сцената се изяви танцовият състав на нашето училище. Този типично български танц и децата, облечени с народни носии, накара всяко сърце в залата да „заиграе“ и ни пренесе мислено в Родината.

След това, на сцената излязоха най-малките дечица, от детската група и зарадваха публиката с песента „Дядо Коледа не спал“.

А кой не си спомня от детството една любима песен:“Над смълчаните полета“? С нея се представиха учениците от Тюламор.

Дойде ред и на първокласниците, които нетърпеливо искаха да поздравят гостите със стихчета и песнички, с пожелание за Весела Коледа, много щастие, любов и късмет.

А детската група на Радост Стефанова изпълни песничка и танц за „Вълкът и седемте козлета“. Бяха очарователни!

На сцената се появиха второкласниците, които с голямо желание и от сърце поздравиха всички с коледни стихотворения.

И за да почустваме магията на Коледа, ни помогнаха децата от 3 и 4 клас, които изпълниха с ангелски гласчета песента“Коледна приказка“.

След тях се представиха учениците от 5,6 и 7 клас. Те решиха да поизпитат своите съученици от другите класове, като им задаваха въпроси и гатанки свързани, разбира се, със зимата и коледните обичаи.

Дейвид Безин поздрави присъстващите с песен, изпълнена под съпровода на китара. Беше чудесен!

По стара българска традиция в Святата нощ се изричат Коледни благопожелания. Децата от 3 и 4 клас отново се качиха на сцената и отправиха благопожелания за здраве и за успехи през настъпващата Нова година. С обич пожелаха на най-любимите си и близки хора-родители, приятели и роднини, да бъдат здрави и щастливи, усмихнати и по-добри.

Накрая, всички деца превзеха сцената и зазвуча песента „Да бъдем заедно“. Когато детските гласове стихнаха, дойде най-важният и дългоочакван момент от празничната вечер. Всички деца заедно повикаха…..кого? Този, заради когото си заслужава да бъдеш послушен и прилежен цяла година, особено ако си дете. Този, който лети с шейна и елени от Северния полюс до всички точки на света и влиза през комина на къщите, с един голям, червен чувал, пълен с подаръци. Добрият Дядо Коледа, разбира се. Специален гост, той се появи изневиделица, побъбри сладкодумно с децата и започна да раздава подаръците-чудесни български книжки и лакомства.

Всяко дете си поговори с Дядо Коледа и се снима за спомен с него, до прекрасната, богато украсена и голяма празнична елха.

Чудесен празник стана, но нямаше да е така забавно, ако не беше и старанието на тримата водещи на програмата: Ленард, Диана и Борис. Много артистично и с желание и чист професионализим, те представяха неуморно изявите на своите съученици, за което искрено им благодарим!

Когато всички песни бяха изпяти, всички стихове изрецитирани, всички подаръци раздадени, официалната част приключи и се започнаха сладки разговори и похапване на български традиционни ястия, приготвени от гостите на Коледното тържество.

Имаше и Томбола, в която присъстващите спечелиха различни предметни награди.

Традиционното българско хоро, беше естественият завършек на вечерта. Да се надяваме, че всички останаха доволни от прекрасната вечер!

Остава само да си пожелаем Весела Коледа и Щастлива Нова 2014 година! Здраве и късмет!

И да не забравяме,че винаги на Коледа се случват чудеса!

 Автор: Милена Ковачева

Още снимки от тържеството на следните линкове:

https://www.dropbox.com/sh/zit6kgonsuy0hxi/abnWpK6Gi4

https://www.dropbox.com/sh/y002jxz87fgloay/jODg0M5B-Z