Home / Разни / Коледно тържество -училище “Азбука” 18.12.2021
single

Коледно тържество -училище “Азбука” 18.12.2021

Броени дни преди Коледа, тържеството на децата от училище Азбука премина с невероятните изпълнения на всички ученици от 1 до 12 клас, много музика, танци и разбира се подаръци поднесени лично от Дядо Коледа. Най-малките ни ученици от Подготвителна  група бяха най-нетърпеливи да посрещнат добрия старец, който долетя в салона на училището и стовари големия си чувал пълен с изненади.

Сред усмивките и грейналите лица на ученици и родители тържеството започна с малките снежинки, които прелетяха през залата и закръжиха около Дядо Коледа.
С трепет, вълнение и обич децата очакваха идването на Дядо Коледа. Всички искаха да му  подарят топла прегръдка, щастлива усмивка, да му потанцуват и  да го зарадват. 
Белобрадият старец, удивен от коледната ръченица на малките танцьори, побърза да отвори големия червен чувал. В него имаше подарък за всеки, изработен в коледната работилницата от сръчните джуджета.
След тях на сцената се появиха смелите първокласници, преоблечени като работливите джуджета на Дядо Коледа, нарамили малките си чукчета. Песента на джуджетата в тяхно изпълнение зарадва цялата зала, а рециталът  “На какво ухае Коледа” по стихове на прекрасната българска авторка Мая Дългъчева стопли всички сърца.

Нашите второкласници изпълниха песента “Пей звънче”, след което споделиха какво е за тях Коледа – “Най-хубавия християнски празник, когато семейството се събира у дома, около коледната трапеза изпълнена с любов и топлина, как с вълнение отварят коледните подаръци и как на Коледа стават чудеса!”. Накрая децата с блясък в очите посрещнаха Дядо Коледа, който им раздаде подаръците и завършиха празника с прекрасна българска ръченица. 

Учениците от 3-ти и 4-ти клас плениха всички с изпълнението на невероятния мюзикъл “Коледна приказка за Изгубената Снежанка”.

С помощта на техните учители, децата сами измислиха  и написаха сюжета на приказката и като истински актьори се превъплътиха в Снежанка, белия заек, големия и страшен вълк, Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче, а с помощта на Шерлок Холмс и доктор Уотсън откриха Дядо Коледа. Накрая всички заедно танцуваха и пяха коледен рок. 

С много ентусиазъм и празничност беше заредено коледното тържество на пети клас. То започна с разказ откога съществува празникът и какви са българските коледни традиции. Градусът на настроението се повиши с изпълнението на авторската рап коледна песен на Петя, която извика усмивки по лицата на публиката и аплодисменти. В състезанието за най-добро съчинение на тема „Моята Коледа“ учениците вложиха много сърце и желание за изява. А журито, в което участваха и коледните джуджета, отличи всички участници, защото със своите творби те успяха да предадат коледния дух и да създадат празнична атмосфера.


Тържеството завърши с изпълнение на танц в съпровод на песента „Звездна топлина“ (изп. Графа, Махаела Филева и Прея), в който се включиха и деца и родители.
Вълнуващо и топло премина празничният ден и за учениците от шести и седми клас. За разлика от другите класове, които подготвяха представление за родителите, тук стана обратното и родителите изненадаха своите деца. Топла и вкусна традиционна коледна трапеза посрещна учениците в класната им стая. Голяма обредна пита, баница с късмети и тиквеник бяха само част от вкусотиите приготвени от техните родители. Докато слушаха истории от своите родители за коледните обичаи на българите, учениците изработиха сурвакница, с която сурвакаха Дядо Коледа. Старецът остана много доволен и поднесе своите подаръци на  учениците.

Учениците от 8 до 12 клас също се присъединиха към празника.  За тях Дядо Коледа също беше подготвил по нещо.

Въпреки че тържествата бяха организирани по класове, коледният дух витаеше навсякъде. С приповдигнато настроение и много радост бяха заредени изпълненията на нашите деца тази година. Усмивките им  показваха, че усилията на учители и родители са си стрували. Напомниха ни, че да донесеш радост и да я съпреживееш е едно най-стойностните неща в живота.

Автор: Борянка Найденова-Марова

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.