Едно чудесно Коледно тържество се състоя на 15/12/12 година в Българското училище „Азбука“ в Дъблин. Нашите деца изнесоха програма,изпълнена с коледни песни и стихове. Усетихме магията на празника и топлотата, и добрината, и светлината на Коледния дух.

Наши гости бяха българският консул г-н Росен Генчев, председателят на БОКЦИ г-жа Татяна Аданова, Джери Мууни, директор на училище „Санкта Мария“, и любезен домакин на българското училище.

Мистър Мууни и г-жа Аданова пожелаха нови успехи и късмет на българските ученици, а директорът на училище „Азбука“-г-жа Зорница Гоган в своята реч направи равносметка на постигнатото през изминалата година и отбеляза, че училището е увеличило двойно своите ученици от миналата година досега.

Присъстваха много българи, дошли да се порадват и да си припомнят домашния уют на родното празненство. В задушевната обстановка в залата на нашият домакин-училището „Санта Мария“ – ученици, родители и всички гости се чувстваха отлично – гледаха съвременния вариант на пиесата „Дядо вади ряпа“, представена от учениците от 7и 8 клас, чуха „Тиха нощ,свята нощ“ в изпълнение на Надежда Илиева, слушаха коледарските наричания за берекет от 4,5,6 клас, а малките сладури от предучилищната група и 1 клас отговаряха на интересни въпроси за обичаите, свързани с посрещането на Бъдни вечер и за Коледната трапеза. Децата от 2 и 3 клас зарадваха публиката с коледни стихове, а танцовата група към училището изви кръшна ръченица, която накара сърцата да забият лудо в ритъма на любимият български фолклорен танц. На сцената затанцуваха и  снежинки, а песничката за Шаро и снега накара всички да се „върнат“ във времето, когато…..са били самите те малчугани и са вярвали на коледните чудеса.

Нашите ученици от гр.Туламор изненадаха присъстващите с песента „Дядо Коледа и джуджетата“, а накрая, отново на сцената излязоха 2 и 3 клас и запяха песента „Коледна елха“, към чиито припев се присъединиха всички деца…Този припев беше и мотото на  празника. Какво по-мило и по-хубаво от това….-„Да бъдем заедно, братя и сестри, майки и бащи, както преди…..Да бъдем заедно, дядовци и баби, стари и млади, както преди, както винаги преди и завинаги по Коледа“! …

Имаше трапеза с български традиционни храни – без баница не се мина и тази година, имаше и томбола за децата с награди-шоколадови лакомства. А да не забравим и най-важният и очакван гост -Дядо Коледа. Той беше извикан задружно от децата, а три малки хубавици го поздравиха със стих…. И ето – той се появи-с голям чувал с подаръци! Имаше за всяко дете, защото всички те бяха послушни, умни и добри през цялата изминала година. Дядо Коледа ги зарадва с интересни български книжки, от които децата ще научат нови неща за България.

Изпълнени с радост и топлина, накрая всички гости на тържеството завършиха с традиционното българско хоро. Пожелаха си занапред здраве и късмет,нови успехи за учениците и една по-добра и мирна 2013 година.

Автор: Милена Ковачева

„Децата са цветята на живота, слънцето и радостта на дните ни! Нека всеки миг за тях да бъде като празник, с много щастливи усмивки и светъл блясък в очите!Пожелавам на всички ученици, учители и родители една по щастлива, весела и изпълнена с много обич и успехи Нова година!“

Радост

„Пожелавам на всички ученици от училище „Азбука“да са все така умни, жизнерадостни и упорити да постигат мечтите си  през Новата 2013 Година! На родителите и колегите учители – повече поводи за радост и гордост от успехите на децата ни! Здраве и късмет!

Милена

„Нека си пожелаем и през Новата 2013 година да сме все така заедно, щастливи и отдадени на нашите деца. Защото те са смисъла на живота ни и любовта ни към тях ни кара на преодоляваме трудностите и да надскачаме с метри отгоре препятствията.

Нека си пожелаем повече усмивки, повече светли и щастливи дни, повече слънце и доброта в душите ни.

Нека запазим топлината и святостта на Коледа през цялата година! Защото само така ще можем да опазим надеждата, че зад всеки ъгъл се крие още едно добро, още по-голямо от предишното; че протегната към нас в тудния момент ръка, е приятелска ; и че всеки от нас носи в сърцето си необятна доброта и неподозирана смелост …

Нека пожелаем  мир и благоденствие и за целия наш български народ!

Изживейте една незабравимо щастлива Коледа и още по-успешна 2013 Година!“

Зорница