По случай националния празник на България 3 Март, деца, родители и учители от българско училище Азбука се включиха във виртуална разходка на Бухаловия хан, град Карлово.

В началото на срещата нашата директорка, Мариана Монир приветства всички деца и родители, след което нашите екскурзоводи Петя Генева и Мадлена Шахънска ни показа църквата Св. Богородица в гр. Карлово, където Васил Левски е бил ръкоположен за дякон.

С нетърпение всички се отправихме към Бухаловия хан.  

Сградата е построена през 19-ти век от ханджията и кръчмар Кирко Бухала. В хана се е събирал революционният комитет, основан от Васил Левски. През 1840 г. къщата е служила за хотел, след което е преобразена в център за представяне на занаяти. В хана има малки работилници, в които майстори през цялата година показват български традиционни занаяти и предлагат ръчно-изработени предмети и сувенири.

 Всяка от стаите в хана е обзаведена с възрожденски предмети от бита, и всички ние се пренесохме в работната и празнича атмсофера на епохата, в украсените стаи, пъстрите носии, дървените тавани. Тук видяхме рисуван копринен шал, образци от прочутата калоферска дантела, шевици, плъстени и дървени пана, бижута и куп други изкушения.

В първата стая, която посетихме имаше огромен стан, на който сръчните ръце на българката са извайвали майсторски черги и килими, а в сегашно време се такат декоративни платна.

В следващата работилница видяхме как се правят цветни бродерии, в които майсторката влага своите най-добри пожелания за здраве и благополучие. А шевиците върху дрехите предпазват от уроки.

Също така посетихме и работилницата за дърворезба, където видяхме много длета с различна големина.

В следващата стая работеха две майсторки Галя Симеонова  и Цветана Зелямова, които ни показаха как се прави Калоферска дантела. Това е много трудоемък занаят със специфична изработка. Моделите на роза, лале и маргаритка са от 1910 г. в България. Видяхме и как се прави звездичка. Совалките се навиват със сърмени (копринени) или памучни конци, които се увиват около безброй карфички, забити в цилиндър пълен със сено.

Калоферската дантела се продава най-вече в Карлово. Майсторките са две сестри, които предават този семеен занаят от поколение на поколение.

Най-голямата стая в хана е възстановка на Карловското читалище, или така наречената читалня. В читалището има окачени портрети на Левски, както и портрет на Пека Попова – внучката на Кирко Бухалов. Тук видяхме и как се прави прочутото кафе на пясък.

След това излязохме на чердака на Бухаловия хан, откъдето пред нас блесна красивата гледка на целия балкан. В ъгъла на чердака има кът който се нарича кьошка /клюкарника/, където мъжете са сядали и са обсъждали най-важните теми.

Последният занаят, който видяхме беше плъстене на вълна, от която могат да се изработят най-различни неща като плодове, цветя, шалове, шапки, кукли и други украшения. Също така се изработват и носии от карловския край. Като вълната се оцветява в различни цветове, и се сбива докато се напласти.

И така нашата виртуална разходка завърши с много настроение и приятни моменти. Бухаловият хан е духовно място, където всеки може да почувства българските си корени и да се слее с духа на предците си, да продължи пътя си пречистен, уверен, влюбен в България – земя с много традиции, история и фолклор, с които всички ние трябва да се гордеем!

Текст: Радостина Стефанова

Share this: