24 май 2019 г.

„С книжовността да подновим съдбата си!” – веруюто на народа ни, на Родината ни – България!

Ние го помним и пренасяме през  времето и териториите!

В България Празникът на българската азбука се чества повече от 200 години, а тук, в Република Ирландия отбелязваме този ден за 11-ти път.

11 годишното ни училище „Азбука“, вече със 133 ученика, 133 сърца, пулсиращи в едно, изпълнено с любов към родния български език!

„Азбука“ за единадесети път следва верую и традиция и тържествено отбелязва празника! Всички заедно – ученици, учители, родители и гости.

Защото науката и културата са най-добрите посланици на нашето съвремие, а ние чрез писаното и говоримо слово гледаме в бъдещето. И помним!

26 май! Тържествен и празничен ден за нас, ден, в който показваме как творим съвременната българска история, далеч от Родината, ден, който ще заредим със стотина детски чисти усмивки и много вълнение.

ЧЕСТВАМЕ 24 МАЙ – НАЙ – БЪЛГАРСКИЯ, НАЙ-ДУХОВНИЯ ПРАЗНИК!

Денят на Светите братя Кирил и Методий!

Денят, в който се събуждаме с химна „Върви, народе, възродени…“

26 май, точно в 14 часа ирландско време станахме на крака и тържествено посрещнахме знамето на  БУ “Азбука“ – символа на българщината и българското на изумрудения остров.

В залата на Archbishop Byrne Hall, Synge street тържествено започна нашия ден с празника, който ни дава повод да се гордеем, че

 „и ний сме дали нещо на света“,

и на вси словене книга да четат“

И в мислите с  гордост и преклонение се връщаме към вековното начало от слово и дело, положено от Първоучителите, светите братя Кирил и Методий.

Празникът започна с приветствено слово на г-жа Зорница Гоган – Директор на БУ“Азбука“ в Дъблин.

11 прекрасни години заедно по пътя на знанието!

„Върви, народе, възродени!“ не е само стих или химн, това е посока, нашата посока за път напред, тачейки и милеейки, съхранявайки българската духовност! Пожелавам на всички светлина в душите, за да продължаваме да усещаме този уникален празник и да го пренасяме година след година – в бъдното!“ – отбеляза в словото си г-жа Зорница Гоган.

С топли думи поздрави всички и временно управляващият Посолството на Република България в Република Ирландия – Посланик Светлозар Панов. „Моята радост е резултат от вашето присъствие.

Да пазим и пренасяме светлината на Кирилските букви, съхраняваме магията на словото и множим успехите си“ – каза той.

Г-жа Йовка Джунгурова, председател на БОКЦИ, изрази своята благодарност към ученици и учители, и всички, ангажирани с благородната кауза за съхранение на българския език, пожела весела ваканция и надежда с още повече радост и песни да изпълним училището наесен.

И дойде най-приятната и вълнуваща част от тържеството – изпълненията на учениците.

Всеки клас имаше свое представяне със стихове и песни.

7 и 8 клас с незабравимото стихотворение на Вазов – „Българският език“. То винаги звучи внушително и актуално!

А малките първокласници бяха толкова мили. Те бяха и най – развълнуваните – днес, в празничния ден, щяха да получат своите удостоверения за завършен първи клас!


Тържественото връчване на удостоверенията на най-малките ученици предизвика много радостен шум и възгласи в залата! Аплодисменти за успешните ни първокласници!

Последва изпълнението на четвъртокласниците.

След тях на сцената бяха учениците от 5-ти клас. Представиха се с едно стихотворение на младата поетеса Нели Янчева и завършиха с думите:

„Където и да ида по света,

Потомък съм на българска земя!‘

А малките танцьори, които още с появата си предизвикаха радост и аплодисменти! Още неуверените им стъпки иначе смело следваха ритъма на българското хоро!

После дойде ред на най-малките усмивки – децата от детската група с учител Петя Кируан.

3-ти клас изпълниха своята композиция уверено и гордо стояха на сцената за радост на родители и своята учителка Петя Сейменова. Високи и сини са нашите планини, България има реки и златни равнини, знаят децата и пеят! За да се помни!

Родителите винаги са били сила в танците! Прекрасно изпълнение на танцовата група от родители с ръководител Роси Мийхан.

И на сцената се подреждат 2-ри клас. Рецитират прекрасно, с любов!

И на този ден, както вече е традиция, отделихме заслужено време за думи на благодарност към учителите в Българското училище – тези, които водят по пътя на знанието, които осветяват този път с примера си, с любовта, с търпението си, с грижата към децата! Които имат само една мисия, значима и неизменна – да вдъхнат живот, съдба и дълговечност на словото българско! За да продължим да следваме своите върхове и ги покоряваме, поотделно и заедно!

СКЪПИ КОЛЕГИ, УЧИТЕЛИ, РАДЕЙТЕ И МИЛЕЙТЕ ЗА ЧИСТА БЪЛГАРСКА РЕЧ! УЧЕТЕ ДЕЦАТА С ЛЮБОВ!

Достойно място в нашата кауза за популяризиране и изучаване на словото българско, за подкрепа на Училището имат ДАРИТЕЛИТЕ! Ваня и Васил Динкови, магазин „Балкан“. Постоянни и най-щедри, винаги откликващи на всяка нужда! Бъдете здрави, Ваня и Васко! Ние Ви благодарим!

Тазгодишният училищен конкурс на тема „С обич за България“ събра много участници с прекрасни творби, които заслужено бяха наградени.

И почти накрая, тържествено зазвуча музиката на нашия училищен химн, написан с много любов, химн различен и уникален, както всеки от нас! Запяха всички, събирайки се на сцената! 

Скъпи ученици, родители и гости , БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ БЯХТЕ ЧАСТ ОТ НАШИЯ ВЪЛНУВАЩ ПРАЗНИК!

БЛАГОДАРЯ НА ХОРАТА,КОИТО ПОДГОТВИХА ТОЗИ КОНЦЕРТ! НА КОЛЕГИТЕ СИ, КОИТО РАБОТИХА ЦЯЛА УЧЕБНА ГОДИНА НЕИЗТОЩИМА ЕНЕРГИЯ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ОБИЧ KЪМ СВОИТЕ УЧЕНИЦИ!

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ НАШАТА КАУЗА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО СЛОВО, ЗА ЗНАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ НА РОДЕН ЕЗИК!

НЕКА ЕЗИКЪТ, ПИСМЕНОСТТА И ВЯРАТА ВИНАГИ НИ ОБЕДИНЯВАТ, ЗАЩОТО САМО ТАКА МОЖЕМ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД И СМЕЛО ДА ПРЕВЗЕМАМЕ СВОИТЕ ВЪРХОВЕ! ДА СЕ ЗАПАЗИМ КАТО ОБЩНОСТ И ДА СЛЕДВАМЕ ЖИВИТЕ ТРАДИЦИИ НА НАРОДА СИ, МАКАР И ДАЛЕЧ ОТ РОДИНАТА.

САМО С КНИЖОВНОСТТА ЩЕ ПОДМЕНИМ И ПРОДЪЛЖИМ СЪДБАТА СИ! С ВЕЛИКОТО СЛОВО, ЗАВЕЩАНО НИ ОТ ВЕЛИКИТЕ СВЕТИ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ!

„СВЕТЛЕЙ УЧИЛИЩЕ!

БУДИТЕЛ НИ БЪДИ! ДА ЗНАЕМ ПЪТЯ КЪМ ДУХОВНИ ВИСОТИ“!

ОЩЕ ВЕДНЪЖ – БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ“АЗБУКА“, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ И ДУМИТЕ!     НА ВДЪХНОВЕНИЕТО, ТВОРЧЕСКАТА СИЛА И КРАСОТАТА, РОДЕНА ОТ СЛОВОТО БЪЛГАРСКО!

СЪС СЛОВОТО БЪЛГАРСКО НАПРЕД КЪМ НОВИ ДУХОВНИ ВИСОТИ!

26/5/2019 г.

Дъблин, Ирландия                                                                                                          Цветанка Радева

Фотограф: Ивайло Петров

Share this: