На 19 декември 2010 Българската общност в Ирландия, БОКЦИ, и Българското Училище „Азбука“ се събраха, за да отпразнуват заедно Коледа и Нова Година. В сградата на културен център COMHALTAS звучаха български коледни песни, а сцената беше осветена с празнични светлини и усмивките на децата от Българското училище, трепетно очакващи всички гости и началото на тържеството.

Директорът на БУ „Азбука“ г-жа Татяна Аданова поздрави всички присъстващи с предстоящите празници и пожела на българите в Ирландия повече успехи, много радост и късмет през Новата Година. Към пожеланията се присъедини и Посланикът на Република България, г-н Емил Ялнъзов. В словото си той определи изминалата година като успешна за Българската мисия в Ирландия и изрази надежда, че и през следващата ще можем да се поздравим с нови постижения и успехи. Пожела на всички и все така да милеем и пазим живи Българските традиции и обичаи, дори далеч от родината си.

Празничната програма започна с изпълнение на най – малките ученици на училище „Азбука“. Те бяха подготвили коледни и сурвакарски стихчета и песни и дори изтанцуваха празнично хоро и ръченица. След тях на сцената излязоха и по- големите, но също толкова чаровни ученици от I, II, III, V и VI клас, които най – напред помогнаха на джуджетата да свършат работата си в коледната суматоха, а след това рецитираха, пяха и танцуваха. За край бяха подготвили шеговити, и не толкова –  пожелания към своте родители, приятели и гости. След това се хванаха за ръце и всички заедно изрекоха Вазовата „Молитва“ за „добро на наш народ“.
Родители и гости възторжено аплодираха децата, когато на сцената при тях излезе Дядо Коледа. Той, разбира се, беше подготвил подаръци за всички и лицата на децата сияеха, поемайки красиво опакованите пакетчета. Тогава зазвуча кръшно българско хоро, и Дунавско, и ръченица, … и в този момент всички вече бяха убедени, че добре се повеселихме, по Български; и показахме, че знаем как се прави.

Танците прекъснаха, за да бъдат раздадени подаръците от благотворителната томбола, организирана от БОКЦИ, и шепата късметлии отнесоха със себе си подаръци като уиски „Jameson“, шампанско, бонбони, билети за кино и ледена пързалка, сувенири, и още много други.

Така с много танци, усмивки и весело настроение отпразнувахме, и потанцувахме, зарадвахме децата си, и стоплихме сърцата си, с дъх на Коледа и … още нещо.

Автор: Зорница Гоган