На 5 Февруари 2011 се проведе семинар, организиран от Българският образователен и културен център в Ирландия (БОКЦИ) с любезното съдействие на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организаторите бяха решили да обединят дискусията около най-важната тема, а именно – „Българските училища зад граница – проблеми и перспективи за развитие“.

Срещата уважиха с присъствието си г-н Емил Ялнъзов, Посланик на Р България в Р Ирландия; г-жа Снежина Мечева, директор на БГ училище към посолството в Лондон и говорител на АБУЧ; г-жа Валентина Стефанова, ръководител на БГ клуб „Патиланци“ в Арма, Северна Ирландия; членове на Българския образователен и културен център в Ирлания и учителският състав на БГ училище „Азбука“ в Дъблин. Очакваха се да пристигнат ръководствата на българските училища от двата острова. За съжаление семейна ангажираност не позволи на г-жа Везенкова, директор на Българските „школа“ в Лондон да присъства, а силният вятър не позволи със самолета от Корк да излети г-жа Мира Кръстева, директор на БГ училище „Любознание“ в гр. Корк.
Г-н Посланикът поздрави участниците в семинара и в словото си спомена колко навременна, безрезервна и ценена е помощта, която Българските училища в чужбина вече получават от България по програмата „Роден език и култура зад граница“ . Как все по-силни и дейни стават българските училища в чужбина, и колко всеотдайно и безрезервно работят всички, за да се чува и знае българският език и култура.

Председателят на БОКЦИ и Директор на Българското училище „Азбука“ в Дъблин г-жа Татяна Аданова представи накратко историята, и дейността на БОКЦИ и на училище „Азбука“, както и учителите, ангажирани с дейността му и това даде старт на диалога, в който всички споделяха и разказваха за трудности и успехи, за предизвикателствата в работата си за благородната кауза.

„Здравейте, приятели!“ – с този поздрав и с усмивка започна своята презентация и г-жа Снежина Мечева, приканвайки участниците към дискусия и отворен диалог. Г-жа Мечева разказа за трудния път на българските училища през годините, с болка сподели за няколкото закрити такива, но изрази надежда, че с подкрепата, която сега училищата имат от държавата, вече ще се поздравяваме само с откриване и разрастване на българските „светилища“ зад граница. Тя отново подчерта факта, че е на гости на приятели, с които има общи интереси, но и общи проблеми.

Похвален беше ентусиазмът и борбеността на г-жа Валентина Стефанова, която сама е организирала и работи в клуб „Патиланци“ в Арма от Северна Ирландия, по-малко от година, но вече с 15 деца на възраст 0-11 години.

В края на срещата всички изразиха увереност, че ще се срещат и в бъдеще, и пак по приятелски, и пак ще се поздравят с успехи и нови инициативи. Г-жа Мечева благодари на всички – организатори и участници, и изрази задоволството си от това, че Българското училище в Дъблин е толкова добре сруктурирано, ръководено и успешно. „Убедена съм, че ще имате много добро бъдеще”, се обърна тя към учители и ръководство, и поднесе подарък – български книги, сред които „История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски.