martenitza2015

Каним Ви на нашата вече традиционна работилница за мартенички.

На 28 – ми февруари ще се съберем в любимото ни училище “Азбука” и ще превърнем класните стаи в своеобразни работилници. Деца и родители – българи – ще имат възможност да изработят мартеничките, с които да се закичат на 1 март.

На този ден сме поканили и всички наши ирландски ( и не само) съученици, познати, приятели и близки. Ще ги запознаем с тази наша древна традиция и ще им помогнем да си направят и те мартенички.

Специални гости ще бъдат Извънредният и Пълномощен Посланик на Република България в Република Ирландия – Бранимир Заимов и Джери Мууни – Директорът на „Синг Стрийт Праймъри скул“

Разбира се, пак по традиция, на този ден очакваме баба Марта, – както децата тук знаят -, да пристигне със специален полет от България, за да може да ги закичи с мартенички, да ги дари с китка за здраве и да ги почерпи с вкусна българска питка с шарена сол.

Планирали сме и базар за изработените мартенички в една от залите на училището. Там всеки посетител ще може да си купи от изработените вече мартеници, като средствата от продажбата им сме решили да предоставим изцяло за подпомагане дейността на Българското училище.

Друг приятен момент от деня ще бъде награждаването на децата, участвали в първия етап от проекта по програма Еразъм+ за Пролетните празниици в Европа, в който нашето училище е партньор, заедно с Българските училища в Париж, Прага и Будапеща. Всички деца, спечелили в конкурса, за награда ще пътуват до Париж в дните 19-22 март, а всички участници в конкурса, сме решили бъдат наградени по време на това празнично Първомартенско събиране.

След това, ще поканим всички присъстващи в залата на училището, където една от учителките в българското училище – Милена Ковачева – ще представи презентация по случай 3 март – нашият национален празник пред всички родители, ученици и гости.

Ние наистина искрено се вълнуваме за този толкова “български” ден в Дъблин и за това, че ще напомним на децата ни за тази древна българска първомартенска традиция, а и за предстоящия национален празник на България – 3 март. Искам да използвам възможността на поканя и всички наши сънародници на работилницата, на 28 февруари, в сградата на училището ни – Синг Стрий Праймъри скул, Дъблин 8!

http://www.tatkovina.com/correspondentnews&id=748