Home / Разни / Първи учебен ден в Българско училище „Азбука“, 07.09.2019 година
single

Първи учебен ден в Българско училище „Азбука“, 07.09.2019 година

Първи учебен ден в Българско училище „Азбука“, 07.09.2019 година

В живота ни се нижат дни – броеница. Различни по смисъл, ангажираност и чувства. Но има един различен – запомнящ се. Ден, който предизвиква особен трепет във всяко сърце – първият учебен, отекващ винаги в кътче на паметта ни с медния глас на училищното звънче!

Ден, в който си поставяме нови цели и планове за една цяла учебна година!

7-ми септември за нас беше този ден – първият учебен ден за Българско училище “Азбука“ в Дъблин за 12-та поредна година! С радост и нетърпение очаквахме 130 ученици да прекрачат прага на Българското училище!

Децата на България, събрани на Острова, са наш смисъл, и воля, и път! И стимул, зареждащ с надежда! А БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е ЛЮБОВ – даряваща, разкриваща хоризонти, и омайваща, и увличаща за своята велика кауза!

Още преди 10 часа позната весела глъч започна да изпълва коридорите на училището – радост, смях, весело настроение и срещи със съученици и приятели, и … море от свежи цветя..

За всички нас беше чест да споделим Празника си с Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Ирландия Гергана Караджова.

Ученици от 3 клас откриха началото на празничния ден:

Голямата слънчева сграда

от нашата песен ехти,

училище почваме с радост,

с нови, прекрасни мечти!

Топлите приветствени думи на Директора на нашето училище – г-жа Зорница Гоган, докоснаха всички! Не всеки ден е празник! Не всеки ден започваме училище – една измечтана и осъществена идея!

„Уважаема г-жо Посланик, мили ученици, уважаеми родители, приятели и гости, добре дошли на първия учебен ден в нашето Българско училище „Азбука“! Ние вече гордо носим две цифри в годините си – 12!

Ние вярваме, че всяко дете идва при нас със своите мечти и нашата голяма цел е да ги окуражим и да подпомогнем децата ни в техните стремежи да ги достигнат.

Мили ученици, ценете своите учители, наслаждавайте се на знанието, което те ще ви предадат, творете и претворявайте наученото на роден език с устрем и гордост, и памет за род и родната България.“

И малка част от приветствието на Г-жа Гергана Караджова:

„Скъпи деца, училището е вълшебно място. Защото ви помага да разбирате миналото, отваря ви нови хоризонти в бъдещето, укрепва знанията и въображението ви и ви дава увереност в собствените ви сили.

Българското училище в Дъблин умножава за вас тези възможности.  Вярвам, че благодарение на Вашите учители и родители, Вие ще съзнавате с всеки ден поводите си за гордост за това, че сте българи и европейци в приятелска Ирландия;

Скъпи учители, уважаема госпожо директор, уверена съм, ще продължите мисията си с всеотдайност и търпение, за което Ви благодаря.  Убедена съм, че нашите деца ще бъдат обградени от знание, внимание и възпитание към критичното мислене и насърчаване на творческото начало. Нещо повече, че в уроците те ще бъдат по естествен начин приобщени към споделените норми и основните ценности на държавата и обществото, към които принадлежим – просперираща българска нация в Европа, в развита демократична и правова държава, където свободата и правото на избор в пълното си значение, са резултат от качественото образование.”

Г-жа Караджова каза още, че  благодари  за усилията и отговорността да влагаме време в  образованието на нашите деца като родители и като учители и изрази увереност, че тези благородни  усилия ще бъдат възнаградени.

Последва представяне на учителите в “Азбука“ и ръководителите на извънкласни дейности,  а след това и един много мил момент – посрещане на първокласниците. С много вълнение им подадоха ръце деца от 3-ти клас.

Детенце хубаво,

пиленце любаво!

Къде под мишница

с таз малка книжица?

Някои от малките чаровници бяха изненадани, други търсеха с поглед родителите си в публиката, изключително затрогващ момент! С помощта на своята учителка, г-жа Валентина Георгиева, едно след друго минаха през изплетената от цветя и зеленина шестица – символ на успеха – за успешна учебна година! И после, точно преди да чуят ясния глас на училищния звънец, по традиция отчупваха парченце от традиционната българска питка.

Ден – парад на младостта, на усмивките и вдъхновението, на зареждащото чувство, че всичко хубаво предстои.

Добре дошли на малките ни първокласници, на новите ни ученици и колеги! С ВЯРА И УСТРЕМ, ПОСТОЯНСТВО И ЖАЖДА – НА ДОБЪР ЧАС ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА!

И НЕКА СВЕТЛИНАТА НИ ВОДИ!

И така, един след друг, oт най-малките до най-големите, всички  класове излизаха на сцената със своите учители и минаваха през символа на успеха – зелената цветна шестица! За късмет и успех! Радостни, усмихнати, щастливи!!!

Благодаря Ви, деца! За блясъка в очите! За заряда, който носите, за ТАЗИ ГОТОВНОСТ И ОТДАДЕНОСТ, които споделяте с нас – Вашите учители! Вие определихте посоката на този така важен ден и дадохте старта на една страхотна учебна година..

Ние знаем, че желанието да предаваме знания и придобиваме опит, да зареждаме с любов към българското, към необятните възможности на родния език, да пътуваме в света на миналото чрез историята, да опознаваме красотата, природните богатства и забележителностите на нашата Родина, е ОГРОМНО! И ще го правим, както и досега, с търпение, професионализъм и много обич към децата на България.

Мили деца, следвайте с упоритост и постоянство пътя на Светлината – това е знанието на роден език! Защото стремежът към знанието е вечен, а поривът към него – благословен!

И ако приемем утвърждението: „Днес е най-вдъхновяващият ден в житейския ни календар за тази година!“, то нека и всички останали са такива!

Да оцветяваме училищните дни в Българското училище в красивите цветни емоции на радостта, да ги изпълваме със знания и гордост, че имаме своето малко училище на изумрудения остров, което за нас е СВЕТИЛНИК И ДОМ!

Честита и успешна да е новата учебна година за всички ученици и колеги по света, тачещи и милеещи за родното, и разнасящи пламъка на Просвещението на български език! Ползотворни и вдъхновени учебни дни и срещи!

Още веднъж – на добър час!!!

Текст: Цветанка Радева

Фотограф: Ивайло Петров

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.