Home / Разни / Първи учебен ден в Българското училище „Азбука“ 2021/2022
single

Първи учебен ден в Българското училище „Азбука“ 2021/2022

Първият учебен ден е бил винаги специален в българския календар. Той носи ново начало, нови стремежи, той е поредна изява на изконното желание на българина да се учи. В този ден той отдава почитта си към българската просвета и българския език. И ето ни отново заедно – ученици, родители и учители от Българското училище „Азбука“ в Дъблин.
Осемнадесети септември ни зарадва с много слънце и ни зареди с добро настроение още в ранната утрин. Искрено и неподправено беше вълнението на всички – от малките първокласници до дванадесетокласниците. В двора на училището се разнасяше уханието на цветя, защото всички деца, бързаха да поздравят своите учители по стара българска традиция с красив букет, посрещнати отново с поздрава „Добре дошли в Българско училище „Азбука!“ изписан с големи букви над сцената. Сградата на училището , където ще се помещава БУ “Азбука” тази година е красива и импозантна, а тържеството по откриването се състоя на открито – в просторното пространство пред нея. Най-много се вълнуваха първокласниците. Те за първи път пристъпиха школския праг. Този ден ще остане завинаги в сърцата им и те ще го носят през годините, там , където са скътани най-съкровените спомени. Тържеството беше открито с прекрасното изпълнение на Ива от 5ти клас на стихотворението „Обичам те, Родино“ от Елисавета Багряна. С искрен трепет Ростислав сподели тревогите на малкия първокласник в едноименното произведение .
Радостта е най-голяма, когато е споделена. А гости на нашето тържество бяха Посланикът на Р България в Ирландия – г-жа Гергана Караджова., заместник председателят на БОКЦИ , г-жа Гергана Тороманова.

По традиция, в началото на учебната година сърдечни поздрави произнася директорът на училището. Г-жа Мариана Монир – училищен ръководител на БУ „Азбука“ сподели , че“ нуждата да сме заедно винаги ще ни събира и ще ни зарежда с положителни емоции. Защото тук ние преоткриваме нашата „малка България“ , олицетворение на която е училище „Азбука“. Тя пожела успешна година на ученици, родители и учители.
С поздрав по повод откриването на 2021/22 г. към всички се обърна Посланика на Р България – г-жа Гергана Караджова. Тя също приветства събралата се българска общност и отправи искрени пожелания за бъдещи успехи на всички. Последваха съвети на второкласниците към първокласниците, за правилата , които един малък ученик трябва да следва , за да е щастлив в училище. Първи помощници по пътя на знанието са родителите. Те са тези, които вдъхват увереност на децата си и заедно с тях вървят по трудната пътека на познанието. От тяхно име слово произнесе Гергана Тороманова, зам. председател на БОКЦИ.
А минаването под шестицата, с което приключи тържеството, символизираше пожеланието за успех към всеки един ученик от нашето училище.Искрени са благодарностите към всички, които участваха в нашето тържество и споделиха общата радост да бъдем отново заедно. Вътрешната убеденост , че това е правилният начин на общуване и че Българското училище “Азбука” е мястото, където ние и нашите деца се чувстваме щастливи, ни обедини за пореден път около идеята, че образованието и просветата носят непреходна стойност , която ние винаги ще ценим.
Пожелавам една успешна, спорна и ползотворна година на всички!Бъдете здрави и щастливи!
Мариана Монир
Директор на БУ „Азбука“
Дъблин, Ирландия

Share this:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.