Отново се събрахме, за да празнуваме в Дъблин. Този път в Gleeson Hall, DIT, на 28 Май 2011, на Празник на Буквите. Много усмивки, много празнично настроение, примесено с дъх на гордост, на един от най-българските и най-свидните за всеки българин празник. Двойно по-усмихнати, горди, и щастливи бяха най-малките ученици на училище „Азбука“ – първокласниците. За тях този ден бе двоен празник – те вече знаят да четат и пишат българските букви, и освен това получиха грамоти като награда за упорития си труд през годината. Подскачаха радостно и личицата им грееха, когато излизаха отпред на сцената, за да получат от посланик Ялнъзов своите награди.

Никой не пропусна да поздрави учениците и учителите от училище „Азбука“ в този ден. Най-напред своите думи на благодарност към всички изказа директорът на училището Татяна Аданова. Празничните поздравления продължи и посланикът на Република България в Ирландия г-н Емил Ялнъзов. Той сподели радостта си от това колко активна и сплотена е българската общност в Ирлания, и окачестви това като главна заслуга на Българско Училище „Азбука“. Празника бе уважен и от Министъра на МОМН, г-н Сергей Игнатов, който беше изпратил поздравителен адрес до училището.

Следваше празничната програма, подготвена от учениците. Децата пяха, рецитираха, играха, поставиха сценки, изиграха приказката „ Мързалан и Мързеланка” и всички се забавляваха. Не забравиха да се обърнат и специално да благодарят на своите мили учителки, поднесоха им много цветя и усмивки.

В последната част на тържеството, на сцената излезе българската певица Анна Стефанова. Изпълненията на „Молитва на Мария -Десислава“  от Парашкев Хаджиев и „Хубава си моя горо“ накараха сърцето на всеки българин, присъстващ в залата, да тупти по-радостно и гордо. Кулминацията на празника беше, когато Анна Стефанова  покани всички присъстващи да се включат и да изпеят заедно „Химн на Св.св. Кирил и Методий“. Децата от училището излязоха на сцената, а присъстващите в залата станаха на крака и всички заедно изпяха този толкова български, толкова любим  на сърцето рефрен: „Върви народе възродени, към светли бъднини върви….“

Следваха кръшни български хора, разбира се. Залата се оказа точно достатъчно голяма, за да побере всички желаещи да се включат в танците. На най – българсия празник се  насладихме на най-милото тържество, и показахме колко сме горди и щастливи от това, че сме българи!

Автор: Зорница Гоган