„Мартенички, мартенички бели и червени,
вижте, вижте двете ми ръчички
как са украсени!“

С тази песничка и с много празнично настроение и усмивки децата от Българско Училище „Азбука“ посрещнаха Баба Марта  на празника, организиран от Българския Образователен и Културен Център в Ирландия (БОКЦИ). Децата с вълнение очакваха старта на работилницата за мартенички, защото, както директорът на Българското Училище г-жа Татяна Аданова обяви, двете най- хубави мартенички щяха да учстват в конкурс, за да бъдат поднесени и да зарадват Президента и Министър Председателя на Република България.

Г-н Емил Ялнъзов, посланик на Република България в Република Ирландия, поздрави децата, техните родители, и всички гости и приятели. Той сподели радостта си от приятния повод, който ни събра отново заедно в залата на Съюза на Ирландските музиканти „Comhaltas”, и с голямо удоволствие представи Иво Хаджимишев – творецът – фотограф, с голямо сърце, побрало цялата тази обич към родината и всичко българско.

Г-н Хаджимишев също поздрави децата и им поднесе подаръци – пълна кошница с мартенички и книга на Валери Петров, в която писателят лично беше написал посвещение-пожелание за учениците от Българското Училище.

Децата в залата щастливо ръкопляскаха, а след това показаха това, което бяха подготвили за празника. По-големите ученици разказаха с вълнение и чувство историята на мартеничката, а децата от детската група танцуваха, и така за пореден път откраднаха всички овации и сърцата на публиката. Побързаха обаче да слязат от сцената, защото Баба Марта обяви началото на конкурса и работилницата за мартенички.

С помощта на родители и учители, малките ръчички сръчно усукваха бяла и червена прежда и нижеха мъниста за украса на своите мартенички. След това подредиха творенията си на подготвените картончета и макар (някои от тях) още 6-годишни, настояваха сами да напишат имената си на български език за изложбата.

Дойде и трудната задача на журито, сред които беше и посланикът на Р Ирландия в България до 2010 – г-н Джефри Кийтинг. Как да отделиш най-красивата мартеничка, като те – от хубави, по-хубави! И все пак имаше победилтели – Ани и Стефан – тях всички аплодираха искрено, а те позираха за снимки, държейки своите мартенички.

… С какво завършихме ли? – Ами, с хора и ръченици, разбира се, окичени с бели и червени мартенички и красиви усмивки. На един от най-българските празници –  по български, в … Дъблин, Ирландия!

Автор: Зорница Гоган