По стара българска традиция – точно на 15 септември, и по наша си традиция – мило, но тържествено – открихме новата учебна година за Българско Училище „Азбука“.

Директорът, г-жа Зорница Гоган, най-напред поздрави учениците с началото на учебната година и пожела тя да е още по-успешна и ползотворна. Г-жа Гоган изрази радостта си от това, че учебната година за българското училище в Дъблин започва с чудесни новини. На 7 септември, след излъчването на предаването за училището по радио „Татковина“, постиженията на децата и творбите им получават прекрасни отзиви от учители и училища по целия свят. Какво по-хубаво за начало на учебната година от това да хвалят таланта и успехите на учениците ни!

Към децата с поздрав се обърна и консулът на Република България в Ирландия – г-н Росен Генчев.Той изказа радостта си от това, че започва още една година за българското училище в Дъблин и изрази увереността си, че тя ще е поне толкова успешна, колкото и предишната.

Гост на тържеството беше и директорът на нашето любезно училище – домакин за новата учебна година – Sancta Maria Synge Street Primary School, г-н Джери Мууни. Той с удоволствие поздрави присъстващите с добре дошли и изрази надеждата си, че деца, учители и родители,  ще се чувстват удобно и приятно в сградата на новото училище. Заяви пред всички желанието си за дългогодишно партьорство с българското училище.

Представянето на учителите за новата учебна година поднесе изненада за присъстващите, а именно -откриването на нов клас в Туламор с учител Кремена Чинова. Класът в Гранард и тази година ще обучава Петя Сейменова. За класовете в Дъблин – детската група поема  Радостина Стефанова, Предучилищна група и Първи клас – Петя Сейменова, Втори и Трети клас – Зорница Гоган, 4-5-6 клас – Екатерина Илиева, 7 и 8 клас – Алина Радева. Всички учители пожелаха успешна учебна година на своите ученици.

След това отпред излезе един смел първокласник – Павел Василев. Той тържествено изрецитира стихотворението „Първокласник“ и покани останалите си съученици да се присъединят към него на сцената. Всички дълго аплодираха прекрасните първокласници на Българско Училище „Азбука“. Те преминаха под огромия венец с формата на шестица – за късмет и успех, и отчупиха от вкусната празнична пита, любезно предоставена от Sweet Sunday. Последваха ги и останалите ученици от българското училище.

След сладка почерпка и кратка суматоха по намирането на класните стаи, всички ученици влязоха в клас, за да започнат  първия си учебен час за новата 2012/2013 учебна година. Сградата утихна от празничната глъчава,  … нашите деца слушаха и говореха родния си български език в клас …!