Откриване на новият ни клас в Granard, Co. Longford.

На паметната за цял свят дата, 11 септември, открихме новата учебна година в Българското Училище „Азбука“, в Дъблин. В концертната зала на училище St. Conleths, празнично украсена, с трепет за пръв път пристъпиха не само първокласниците, но и останалите ученици от Българското училище. За всички новата учебна година започна на ново място, светло и красиво, огряно не само от слънчевите лъчи, но и от щастливите усмивки на учители, ученици и родители.
Започнахме с минута мълчание в памет на всички загинали в атаката, която преди десет години обедини света срещу тероризма, и също така почетохме паметта на големия българин-  професор Тодор Желев. След това прозвуча химнът на Република България и Директорът на Българското училище в Дъблин, г-жа Татяна Аданова, поздрави всички с началото на новата учебна година. Тя благодари на всички ученици за постигнатите отлични резултати в обучението и в положените годишни тестове, на всички родители за тяхната подкрепа и всеотдайност, и на всички българи от общността, които толкова безкористно и благородно помагат в дейността на училището.
Посланикът на Република България в Република Ирлания, г-н Емил Ялнъзов, също поздрави всички с началото на  учебната година, пожела в края и да се поздравим със същите, и още по-високи резултати, и раздаде удостоверенията  за завършен клас на учениците. Не можа да скрие вълнението си от това колко е горд и щастлив от посоката, в която върви училището – напред и с все повече нови ученици всяка учебна година. С умиление припомни  трепетните мигове при откриването на училището преди четири години, когато с всеотдайната подкрепа и помощ и от съпругата му, г-жа Силвия Ялнъзова, училището прави първите си стъпки. Поднесе подаръка, изпратен ни от Българското училище в гр. Корк – училищен звънец, който веднага влезе в употреба, за да извести началото на учебната година.
За втора поредна година, всички ученици преди да влязат в класните стаи, преминаха през огромен венец с формата на шестица – за много успех и късмет през годината. Развълнувани първокласници и родители запаметяваха момента с фотоапарати и видеокамери. Усмивки грееха на детските личица, и всички много се вълнуваха.
След това се почерпихме с торта, по случай четвъртия рожден ден на училището, и с много настроение пристъпихме прага на класните стаи за първите учебни часове.
Така обнадеждени, щастливи, с много обич и умиление, и с много желание за успех започнахме новата учебна 2011/2012 година в Дъблин.
Автор: Зорница Гоган