Приятно развълнувани и по празнично щастливи се събрахме на тържество, организирано от Българския Образователен и Културен център в Ирландия и Българското Училище „Азбука“ в Дъблин, на 17 декември 2011.

Концертната зала на училище St. Conleth’s грееше не само от Коледната украса, но и от лъчезарните усмивки на деца, родители и гости. По традиция директорът на Българското училище, г-жа Татяна Аданова, най-напред поздрави присъстващите и пожела една красива и вълшебна Коледа, и много по-успешна и щастлива Нова Година.

След това към всички българи се обърна и посланикът на Република България в Ирландия, г-н Емил Ялнъзов. Той изрази радостта си от това, че отново сме се събрали по една хубава традиция за един от най-очарователите празници – Коледа. Поздрави гостите, учителите и учениците, и благодари на всички, отговорни за организацията на този хубав, по български очарователен, празник. Пожела на всички българи и техните семейства здраве и много успехи през новата година.

На сцената под ритъма на ръченицата излязоха учениците от Българското Училище. Сияеха от щастие, облечени в празнични костюми и традиционни български носии. Горяха от нетърпение да покажат какво са подготвили в прогармата. Присъстващите дълго аплодираха изпъленията им на ръченица, пиано, модерни танци и хумористични скечове. След това всяко дете застана пред микрофона и разказа своята мечта… Просълзиха от умиление присъстващите, когато благодаряха на родителите си, разказваха мечтите си, или се гордееха с постиженията си. Разказаха за конкурси и състезания, които са спечелили. Споделиха радостта си от това, че са станали батковци или каки, че са се научили да плуват, да свирят на инструмент, да четат и пишат на български…. Много поводи за гордост и радост имаха децата ни!

Оказа се обаче, че тайничко е слушал и един много чакан от тях гост – Дядо Коледа. Той пристъпи към сцената с огромен чувал, препълнен с подаръци. И то не какви да е – а книжки! И те не какви да е – а Български!… Безброй камери запаметиха неизразимото с думи щастие по лицата на децата. Те скачаха и се прегръщаха, бързаха да покажат на всички ценните книжки. След радостната суматоха се събраха за снимка с Дядо Коледа, а за довиждане му изпяха песен.

Така тържествената част приключи и всички се събрахме на сладка приказка с почерпка. Късметлиите спечелиха награди от празничната томбола, умните и любознателните пък – награди от празничната географска викторина. И… танцувхме хора и ръченици разбира се, пак по традиция…

Накрая си пожелахме да се насладим на вълшебни Коледни и Новогодишни празници и да се опитаме да запазим топлината и очарованието им през цялата година.
Пожелахме си още да сме по-добри, и по-истински щастливи, и винаги влюбени в човека до нас.. .
Пожелахме си да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – един топъл жест, една подадена ръка, едно добро дело …
Пожелахме си да запазим тези сияйни усмивки на лицата на децата ни,… защото знаем, че само така за нас ще греят повече слънца – през цялата година!
Автор: Зорница Гоган