Българската общност в Дъблин отново посрещна заедно Националният празник 3-ти март. Сградата на българското неделно училище „Азбука” беше изпълнена с празнично настроение. Пред многобройната публика възпитаници на училището рецитираха класически творби от Иван Вазов и Пенчо Славейков, а народният танцов състав „Ритъм” друсна кръшна ръченица. Националният химн огласи залата и накара присъстващите да почустват величието на саможертвата на всички онези загинали за свободата на отечеството.
Привествено слово произнесоха директорката на училището Зорница Гоган и посланикът на РБългария в Ирландия Емил Ялнъзов. Г-н Ялнъзов, който приключва своята мисия на острова, изрази искрената си благодарност към Българския образователен и културен център (БОКЦИ) и училище „Азбука”, които вече четвърта година упорито работят за запазване на българската култура и образование в ирландската столица. Посланикът и съпругата му Силвия Ялнъзова бяха аплодирани за усилията и подкрепата, оказани към българската общност. От името на БОКЦИ и „Азбука” беше връчен колаж за спомен.
Настроението поддържаха великолепните изпълнения на дует „Virtuoso Ivanov” (Веселка и Николай Иванови от северно ирландския град Арма). За празничния бюфет се погрижиха майсторите от българската сладкарница “Sweet Sunday”, които бяха изработили уникална торта във формата на Паметника на свободата на връх Шипка и огромна пита във формата на България.
Празникът завърши с томбола с много награди за участниците.

Автор: Алина Радева